Microsoft beëindigt ondersteuning TLS 1.0 en 1.1 voor Microsoft 365

Op dit moment worden de TLS-protocollen (Transport Layer Security) 1.0 en 1.1 afgeschaft voor de Microsoft 365 service. Het effect voor eindgebruikers is minimaal maar het uitschakelen kan wél effect hebben voor applicaties die de nieuwere beveiligingsmethoden (nog) niet ondersteunen.


 

Waarom is dit belangrijk
Als je een email programma of applicatie gebruikt die geen TLS 1.2 ondersteunt kan er na uitschakeling geen email meer verstuurd en/of ontvangen worden.

Microsoft Outlook
Als je werkt met Outlook 2013 of nieuwer zijn er geen gevolgen, deze ondersteunen allen TLS1.2. Werk je nog met Outlook 2010 raden we je aan om zo snel mogelijk te updaten naar een nieuwere versie om ervoor te kunnen zorgen dat je email kunt blijven ontvangen en versturen.

Mobiele apps
Mobiele apps worden altijd up to date gehouden en ondersteunen allen TLS 1.2.

Software van derden
Sommige softwarepakketten zoals administratiepakketten bieden functies waarmee je vanuit het pakket e-mails kunt versturen. Als deze email verstuurd wordt vanuit een Microsoft365 mailbox kan het uitschakelen van TLS 1.0 en TLS 1.1 ervoor zorgen dat er geen email meer verstuurd kan worden. De leverancier van het softwarepakket zal dan een update moeten uitbrengen die TLS 1.2 ondersteunt.

De kans dat dit gebeurt is overigens klein. Microsoft heeft de uitschakeling al in 2017 al aangekondigd en enkele malen uitgesteld vanwege de corona-pandemie.

Help! Ik kan plots geen email meer sturen vanuit mijn applicatie.

Maak je gebruik van een applicatie die plots geen email meer kan versturen? Neem dan als eerste contact op met de leverancier van de applicatie om te bepalen waar het probleem ligt. Hebben wij je applicatie in beheer? Neem dan contact op met de servicedesk via servicedesk@dutchwyse.nl

 

Mijn leverancier geeft aan dat de applicatie (nog) geen TLS1.2 ondersteunt;

Mocht je leverancier nog geen update hebben kunnen we tijdelijk een mailserver buiten Microsoft365 instellen om de email af te handelen. Omwille van de veiligheid zien we dit altijd als een tijdelijke noodoplossing. Neem contact op met de servicedesk via servicedesk@dutchwyse.nl voor meer informatie.

Meer weten?

Check de webpagina van Microsoft voor meer informatie.

Vragen of ideeen?

Laat het ons weten op info@dutchwyse.nl!