Iedereen draadloos

Natuurlijk heeft iedereen een WiFi wachtwoord om verbinding te kunnen maken. Maar wat als dat wachtwoord met iedereen word gedeeld en misschien wel op een a4-tje aan het raam hangt?


Onderdeel van je netwerk

Een WiFi verbinding is niet anders dan een bedrade verbinding. In veel gevallen staat het draadloze accesspoint aangesloten op het bedrijfsnetwerk en biedt deze, net zoals een bedraad werkstation, toegang tot alle aangesloten netwerk apparatuur zoals (lokale) servers, printers, NAS apparaten en andere apparatuur.


Alleen voor intern gebruik
Ook al is het WiFi wachtwoord alleen voor intern gebruik. Mensen delen het wachtwoord met derden, schrijven het op post-it’s of printen het op een A4 en hangen deze aan de muur. Handig, maar ook bezoekers kunnen hiervan een foto maken, buiten het kantoorgebouw inloggen en toegang krijgen tot het netwerk met alle gevolgen van dien.

Naast het maken van een apart gastnetwerk is het dus van belang om zorgvuldig om te gaan met wachtwoorden en deze alleen op te slaan in een password-manager zoals 1Password.

  • Lees hier alles over het belang van veilige wachtwoorden en wachtwoordbeheer.


De voordelen van een gastnetwerk

Een gastnetwerk is een gescheiden netwerk met alleen toegang tot het internet of geselecteerde apparatuur zoals een specifieke printer in een flexwerkruimte of wachtruimte. Daarnaast kan je in veel gevallen extra voorwaarden instellen zoals een bandbreedtebeperking of online-tijden.

Schakel je gastnetwerk in

Bij veel Routers en Accesspoints is er ook een mogelijkheid om een Gastnetwerk in te stellen. Hiemee creeer je een tweede WiFi netwerk voor gasten waarmee zij gebruik kunnen maken van de internetverbinding. Vanuit het gastnetwerk hebben gasten alleen toegang tot internet, en niet tot lokale netwerkapparatuur zoals je eigen werkstation(s), NAS apparaten of printers.

Een gastnetwerk op kantoor instellen

Op kantoor kan de IT beheerder een gastnetwerk instellen. Als wij jouw IT infrastructuur beheren is er vast al een gastnetwerk ingesteld. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

 

Thuis een gastnetwerk instellen.

Thuis kan je inloggen op je modem/router en/of wireless accesspoint door middel van een browser.

 

Inloggen op je (draadloze)modem of router/accesspoint:
Op de klassieke manier kan dit door met een browser in te loggen op het IP adres van je modem of router. Andere manieren zijn het inloggen via een companion-app op je smartphone of oplossingen zoals een Cloud Key.

 

Een gastnetwerk instellen:
Nadat je bent ingelogd op je modem of (wifi) router kan je een gastnetwerk instellen bij de instellingen voor draadloos internet. (Wifi settings).

  • Ga naar het menu “WiFi instellingen” van je router.
  • Selecteer hier de optie “Guest network” of “Gastnetwerk“.
  • Schakel het gastnetwerk in en bepaal de voorwaarden.
  • Geef het gastnetwerk een afwijkende naam (JandeBoer-Gast).
  • Geef het gastnetwerk een afwijkend wachtwoord.
  • Schakel de opties voor toegang tot lokale netwerkapparatuur altijd uit.
  • Indien je modem of wifi-router deze functies ondersteunt kan je ook een bandbreedtelimiet of online tijden instellen.

Let op : De interface en wijze van instellen kan per apparaat verschillen. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan de handleiding van je modem of (WiFi) router of neem contact op met de ondersteuning van de fabrikant.

Nadat je instellingen zijn doorgevoerd kan je het gastnetwerk testen. Probeer hierbij verbinding te maken met je modem of router om te kijken of de toegangsrechten goed zijn ingesteld.

Heb je hulp nodig bij het controleren of instellen van een gastnetwerk?

Neem contact op en laat ons meedenken!